fbpx

Kidsinfo.ba savjetuje: Animirajte djecu tokom trajanja karantena

Zbog novonastale situacije i širenja korona virusa u cijeloj BiH su zatvorene škole i vrtići, a stručnjaci preporučuju da se što više vremena provodi u kući. Sve to znači da roditelji moraju pronaći način da animiraju svoju djecu, prilikom čega bi trebali voditi računa o vremenu koje oni provedu uz ekrane pametnih uređaja.

Kako bismo vam olakšali, donosimo spisak ideja kako djecu na zabavan i poučan način možete animirati tokom boravka u karantenu:  

– Sigurni smo da online posjeta svjetski poznatim muzejima predstavlja pametnu upotrebu tehnologije. Naime, brojni muzeji, među kojima i neki domaći, pružili su mogućnost da sve ono što se nalazi u njima vidite na svom pametnom uređaju, a muzej izaberite u skladu s interesovanjima svog djeteta.

– Brojna regionalna, ali i neka domaća pozorišta su svim zainteresiranim građanima omogućila online gledanje aktuelnih predstava. Informacije o terminu igranja potražite na zvaničnim stranicama pozorišta, te izaberite sadržaje u kojima možete uživati zajedno s djecom. Ukoliko vaše dijete nije ljubitelj predstava, ne zaboravite na brojne edukativne crtiće i dokumentarne programe koji su dostupni online.

– Čitajte knjige, a zavisno od uzrasta vašeg djeteta možete i glumiti junake iz priče, te oponašati zvukove. Ukoliko imate dilemu oko toga koju knjigu da izaberete za određeni uzrast djeteta, donosimo vam preporuku Vesne Čopra iz Biblioteke Sarajevo:

Uzrast od 0 do 24 mjeseca

Gledam i gugućem, GRR u zoološkom vrtu i Muu na selu

Slikovni rječnik

Predškolski i mlađi školski uzrast

Vrline Mane Mare Bubamare

Mali nauk o životinjama za djecu

Tinejdžeri

Štreberka

Dadilja McPhee i veliki prasak

– Pravite nakit od makarona tako što ćete uzeti makarone i obojiti ih flomasterima ili temperama, a zatim poredati na konac. Svaki komad nakita možete namijeniti nekom od djetetovih drugara ili dragih osoba, te im se javiti putem društvenih mreža i pokazati da, iako niste zajedno, mislite na njih.

– Napravite igricu koja podrazumijeva izvlačenje papirića na kojem je napisana neka životinja. Dijete treba da imitira tu životinju, a vama preporučujemo da pomoću Googla saznate što više o njoj kako biste djetetu prenijeli nova znanja.

– Kuhajte zajedno. Zdrava ishrana je uvijek dobra ideje, a učešće u pravljenju jela kod djeteta podstiče stvaranje zdravih prehrambenih navika i ljubavi prema kuhanju. Nemojte zaboraviti da djeca vole grickalice, ali ni to da one mogu biti itekako zdrave.

– Igrajte društvene igre. Kada ste posljednji put igrali Čovječe ne ljuti se, domine ili UNO karte? Boravak u kući je idealna prilika za to Preporučujemo vam, posebno ako imate više članova porodice, da formirate timove i igru upotpunite navijanjem i podržavanje. Djeca će biti oduševljena.

– Ogranizujte zajedničko pranje igračaka. Osim što će vaši mališani biti oduševljeni zbog kontakta s vodom, vi ćete biti sigurni da su igračke dobro dezinfikovane.

– Pravite figure od plastelina, gline, papira ili kartona. Ukoliko nemate inspiraciju oko toga koje figure biste mogli praviti, potražite je na Internetu. Vaši mali kreativci će biti oduševljeni.

– To što možda nemate opremu za karaoke, čak ni onu u vidu dječijih igračaka, nije razlog da ne napravite kućni koncert. Uz izbor pjesme koju će svaki član izvoditi je jako bitno da pripremite koreografiju i kostime. Ovo je aktivnost kojom se članovi porodice mogu baviti nekoliko dana.

– Kreativno slaganje igračaka. Naime, preporučuje se da djecu animirate tako što ćete zajedno složiti igračke po bojama, materijalu i veličini.

– Preporučujemo vam da sunčane dane iskoristite tako što ćete napraviti piknik na terasi. Prostrite deku, donesite plastične zdjelice, zdrave grickalice i sokove, te uživajte u lijepom vremenu.

– Crtanje i bojenje posebno je zabavno onim mališanima koji nisu imali priliku koristiti tempere i vodene boje. Zajedno s djecom možete nacrtati sopstvene slikovnice, a zatim i obojiti glavne junake.

(Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Jelena Jugović Tuncel: Osoba sa simptomima korona virusa je putovala u našem avionu

Naredna priča

Mama Etoni kao inspiracija: Njena jela za djecu izgledaju kao umjetnička djela

Najnovije iz VIJESTI

-->