VIJESTI

Naida Bojnakova: Prva noć nakon poroda je nešto najljepše u mom životu!

Naida Bojnakova: Prva noć nakon poroda je nešto najljepše u mom životu!

Jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih youtuberica Naida Bojnakova prije nekoliko godina udala se za poznatog menadžera i prevodilaca kluba Barana Bojnakova s kojim već duži period živi u Turskoj. U februaru ove godine dobila je sinčića Edina Arasa, te kako kaže ostvarila se u najljepšoj životnoj ulozi – majke. Za Kidsinfo.ba ova mlada majka govorila je o porodu na carski rez, prvom susretu s bebom, tajnoj formuli za gubitak kilograma nakon poroda, te o tome koliko joj muž pomaže oko bebe.

PRVI PUT S BEBOM U NARUČJU: „Ne mogu opisati emociju, ali sam bila nevjerovatno spokojna i znala sam da počinje najljepši period mog života“.

Kidsinfo.ba: Prošlo je pet mjeseci otkad ste na svijet donijeli preslatku bebu. Porodili ste se na carski rez. Koje ste poteškoće imali nakon poroda i šta biste savjetovali majkama koje planiraju ili iz zdravstvenih razloga moraju da se porode na carski rez?

Bojnakova: Carski rez je prije svega operacija tako da je odmor nakon poroda itekako potreban, a pošto je jako teško odmoriti uz bebu koja je tek došla na svijet, najbitnije je da prvih dana imate pomoć supruga, majke, sestre ili prijateljice. Moj carski rez je prošao jako dobro, već treći dan sam hodala bez većih problema i nisam imala velike bolove. Nakon sedam dana osjećala sam se sasvim normalno.

Kidsinfo.ba: Kako je izgledao Vaš prvi susret s bebom? Koje su to bile prve emocije?

Bojnakova: Ja nisam ona sretnica koja se odmah zaljubila u svoju bebu jer nažalost se slabo sjećam tog prvog susreta sa svojom bebom zbog lijekova. Međutim prvu noć nakon poroda sam provela u bolnici sa suprugom i bebom koja je spavala s nama i to je najljepša noć u mom životu. Ne mogu opisati emociju ali sam bila nevjerovatno spokojna i znala sam da počinje najljepši period mog života.

                                                              

Kidsinfo.ba: Obično znamo da mnoge majke imaju problem s tim kako okupati bebu zbog toga što dječije kosti tek nakon poroda još nisu dovoljno jake, tako da se beba može lako povrijediti. Kako je izgledalo prvo kupanje Vašeg sina i da li ste imali nečiju pomoć?

Bojnakova: Moja majka je to jako stručno odradila jer ja se svakako radi rane nisam mogla saginjati. Nisam se bojala kupanja bebe, jer ma koliko beba bila nježna majčin dodir je duplo nježniji. Već drugo kupanje smo skupa odradile i bilo je jako simpatično.

Kidsinfo.ba: Koji su to drugi izazovi s kojim ste se susreli nakon poroda i da li ste ikada imali određene krize, pošto znamo da majke često nakon poroda mogu biti anksiozne ili depresivne? (Ako jeste kažite nam kako ste se izborili s problemima postporođajne depresije i anksioznosti).

Bojnakova: Nekoliko dana nakon poroda napale su me strašne misli i strahovi. Mislila sam da se neću znati brinuti o bebi i da se nikada neću naspavati. Mnogo sam plakala iako nisam znala zašto plačem. Jedino što mi je pomoglo jeste podrška supruga i izlazak van kuće. Već šesti dan sam samo na pola sata izašla na zrak bez bebe. Svaki dan sam praktikovala da izađem vani sa suprugom pa makar do marketa. Čim je beba napunila 15 dana počela sam izlaziti s njim u redovne šetnje. To mi je pomoglo da shvatim da sve što sam prije radila mogu raditi i dalje.

Kidsinfo.ba: U Bosni i Hercegovini nije tako uobičajno da se djeci daju dva imena. Međutim, vi ste Vašem sinu dali ime Edin Aras. Zašto baš dva imena i da li imaju neko dublje značenje?

Bojnakova: Željela sam da se beba zove Aras, ali negdje na pola trudnoće sam promijenila mišljenje. S obzirom na to da živimo u Turskoj željela sam da naš sin ima i bosansko ime.

Kidsinfo.ba: U početku još dok se ne može raspoznati na koga beba liči obično svaki roditelj vuče na svoju stranu. Sada kada je Vaš sin već malo porastao da li se primijeti na koga više liči, na mamu ili tatu?

Bojnakova: Moj sin je kopija svoga oca.

Kidsinfo.ba: Veoma brzo nakon poroda vratili ste svoju liniju. Koja je vaša tajna formula za gubitak kilograma?

Bojnakova: Trudnoću sam provela hraneći se povrćem, mesom i voćem. Bila sam aktivna do osmog mjeseca trudnoće. Osim sto sam trenirala, šetala sam, nosala kese iz marketa, penjala se stepenicama na osmi sprat itd. Kada sam se porodila tih 11 kg koje sam dobila su jednostavno ''nestale''.

Kidsinfo.ba: Već duže vrijeme živite u Turskoj, ali često dolazite u Sarajevo. Šta Vam to najviše nedostaje i šta prvo uradite kada dođete u glavni grad BiH, te da li planirate u budućnosti učiti sina bosanski jezik također?

                                                               

Bojnakova: Pojedem ćevape i popijem bosansku kahvu. Što se jezika tiče, Arasu se obraćam na Bosanskom jeziku, a suprug mu se obraća na Turskom. Nadamo se da će to rezultirati time da nauči odmah oba jezika.

Kidsinfo.ba: Jeste li se uspjeli zaljubiti u Tursku, s obzirom na to da živite u ovoj državi skoro tri godine. Koje su prednosti, a koji nedostaci, pogotovo kada govorimo o uslovima za odgajanje i obrazovanje djece?

Bojnakova: Život u Turskoj mi se generalno jako dopada s obzirom na to da mi živimo na primorju. Za djecu je to raj. Mnogo parkića, plaža i uglavnom je uvijek lijepo vrijeme.

Kidsinfo.ba: Koja su vaša tri zlatna pravila kako biti dobra mama?

Bojnakova: Jedino pravilo bi trebalo biti da svaka majka prati svoju bebu, da je dobro upozna i da sve radi po osjećaju.

(Hata Mehmedović,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  7 stvari koje roditelji nauče od svoje djece!