fbpx

Najčešći dječiji strahovi od rođenja do osme godine

Dječji strahovi ovise o nekoliko faktora – dobi djeteta, kao i faze odrastanja u kojoj se nalazi. Pogledaj čega se djeca najčešće boje, ovisno od njihove dobi.

Koji su najčešći dječji strahovi prema dobi djeteta: 

  • do treće godine – strah od odvajanja od majke
  • tri  godine – strah od ljudi, maski, strah od mraka, životinja, policajaca, lopova.
  • četiri godine – strah od glasnih zvukova: sirena, vatrogasac, strah od mraka, divljih životinja, strah od majčinog večernjeg izlaska.
  • pet godina – smanjuje se strah od ljudi, ali rastu stvarni strahovi od ozljeda, padova, pasa, kao i strah da se mama neće vratiti kući.
  • šest godina – vrlo plašljivo doba. Dijete se tada boji zvukova (zvono, telefon, neugodni glasovi). Strah od duhova, vještica, strah od toga da je netko pod krevetom, da će se izgubiti, strah od vode, vatre, groma, munje, strah od samoće, strah da će se mami nešto dogoditi. U ovom razdoblju djeca postaju hrabrija kada su u pitanju “ozbiljnije”ozljede, ali se boje trna, posjekotine, krvi.
  • sedam godina – strah od mraka, tavana, podruma, sjene, duhova, vještica. Javlja se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se kriju u ormaru, pod krevetom … Većina strahova nastaje nakon strašnih priča, filmova, gledanja TV-a. Također, dijete se brine da ga ne vole, da će zakasniti u školu.
  • od osme godine – sve je manje dječjih strahova, a dijete se sve više boji realnih, opasnih stvari i situacija.

(miss7mama.24.sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Prezaštićenost djece i najveće odgojne greške koje roditelji prave

 
Prethodna priča

Prezaštićenost djece i najveće odgojne greške koje roditelji prave

Naredna priča

Intimni odnos tri dana nakon porođaja? Ova mama popisala je najčudnija pitanja mama

Najnovije iz VIJESTI

-->