VIJESTI

Vijeće roditelja škola u Sarajevu: Igra opasna po djecu

Vijeće roditelja škola u Sarajevu: Igra opasna po djecu

Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo oglasilo se po pitanju prevencije u slučaju pojave opasnosti po djecu u vidu igara.

Kako Vijeće roditelja KS dobija brojne upite medija koji se tiču informacije Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS u vezi s pojavom online igre koja dovodi do samopovređivanja djece starijih razreda u školama, Upravni odbor Vijeća roditelja KS obratilo se javnosti i nadležnim institucijama.

- Dobro je što je Ministarstvo upozorilo sve škole da poduzmu mjere u vezi s jednom novom po djecu opasnom igrom. Vijeće roditelja KS je i prethodnih godina u par navrata apeliralo da se briga o korištenju interneta edukacijom učenika provodi preventivno u svhu njihove zaštite - kažu iz VIjeća roditelja KS te ističu:

- Vjerovatno da nije dobro spominjati ime te igre jer je neizravno samo propagiramo i možda provociramo djecu koja i nisu čula za nju da je isprobaju. Zato je najbolje poduzeti opće mjere za sigurnost djece na interenetu - rekli su.

Navode kako je veliko pitanje ima li svaka škola dovoljno nastavnog kadra koje posjeduje odgovarajuće znanje za organizaciju roditeljskih sastanaka i predavanja učenicima na ovu temu, kao i neophodnoj stalnoj edukaciji i nastavnog osoblja, a u konačnici i roditelja, o čemu, kako kažu, naglašavaju odavno.

- Možda je rješenje da Ministarstvo angažira nekoliko stručanjaka koji bi pripremili uzorak jednog takvog predavanja te ga uz ovakav dopis svim školama dostavili, a onda da se i vijeća roditelja uključe u animaciju roditelja na važnost prisustva ovom vidu educiranja i saslušanja preporuka od struke - navode u saopćenju.ž

(Kidsinfo.ba,N1)

Pročitajte i ovo:  5 razloga zašto mame biraju organski pamuk